Return to site

Elektrisch laden in een VvE: samen knopen doorhakken

Elektrisch laden in een VvE: samen knopen doorhakken

Misschien klopte één of meer van uw leden al aan met de vraag of er een laadpaal kan komen in de parkeergarage, voor een elektrische auto. Of u wilt als VvE hoe dan ook voorbereid zijn op de toekomst en bent u alvast met dit onderwerp aan de slag gegaan. Hoe dan ook zult u ondervinden dat laadpunten voor elektrische voertuigen geen vanzelfsprekendheid zijn. Het is een nieuw fenomeen voor VvE’s, dat buiten de reguliere VvE-zaken valt. Reden temeer goed te kijken hoe u hiermee als VvE omgaat. Welke stappen zet u en wat kan VVEEVV doen om hierbij te helpen?

Een VvE die een besluit neemt, gaat liever niet over één nacht ijs. Aan de ene kant zijn er procedures en zal een bestuur alle voors en tegens willen afwegen, voor een besluit in de algemene ledenvergadering komt. Anderzijds is het bouwen aan draagvlak altijd belangrijk. Hoe meer mensen u meekrijgt met uw plan, hoe groter het plezier en hoe makkelijker een gezamenlijk besluit zal vallen. Zo werkt het ook bij besluiten rondom het plaatsen van laadpalen. Kortom: werkt u aan plannen voor laadinfrastructuur, wees dan niet te haastig en neem zoveel mogelijk mensen mee in de plannen.

Naast dit sociale aspect spelen er ook andere factoren die de keus voor laadinfrastructuur niet eenvoudig maken. Er zitten technische, financiële en juridische kanten aan. We schetsen hier de drie stappen die wij onderscheiden bij de realisering van laadpalen.

Stap 1: draagvlak inventariseren

Een VvE-lid wil een laadpaal. Of misschien melden zich straks wel meer leden die er een willen. Wat nu? Als VvE kijk je naar de langere termijn en wil je inzicht in wat de toekomst brengt. Zodat u zich zo goed mogelijk hierop kunt voorbereiden. In deze fase inventariseert u de wensen in uw VvE. Want het is goed om te weten wat uw VvE wil. Bedenk hierbij dat laadinfra een stuk complexer is dan bijvoorbeeld het opnieuw verven van de muren in uw parkeergarage. Het is essentieel dat u inzicht krijgt in wat er speelt in de VvE, welke prognose er is voor elektrisch laden in de komende jaren en welk draagvlak er is. Zo komt u tot een groeipad voor het aantal laadpunten dat de VvE de komende jaren nodig heeft.

Stap 2: techniek en financiën

U heeft nu een beeld van de wens in de VvE. Maar wat is er mogelijk? Wat kost dat dan? En hoe is de financiering geregeld? Met uw technische vragen kunt u naar een installateur. Nu zullen allerlei installatietechnische aspecten ter sprake komen en moet ook de brandveiligheid goed onderzocht worden. Laat u goed adviseren. En zet de financiën op een rijtje. Een mogelijkheid is een duurzaamheidslening voor VvE’s. In onze vorige nieuwsbrief schreven we over financiering via het Nationaal Energiebespaarfonds. Kijk vervolgens, met als basis de wensen in de VvE en de beschikbare middelen, welke laadinfrastructuur het beste gerealiseerd kan worden.

Stap 3: het besluit nemen

U weet nu wat uw VvE wil. U weet wat er technisch mogelijk is en u weet wat het gaat kosten. Misschien heeft u zelfs al een offerte gekregen van de installateur. Het is verstandig een ALV te organiseren om het besluit te maken. U kunt nu een besluit nemen waarbij u deze variabelen allemaal meeweegt:

  • het groeipad van het aantal laadpunten in de VvE (stap 1)
  • de technische mogelijkheden die bij de VvE passen (stap 2)
  • de verdeling van de kosten: over alle leden of de leden die baat hebben bij dit besluit (stap 2)
  • eventuele aanpassingen rondom brandveiligheid (stap 2)

Wat doet VVEEVV?

Besluitvorming in VvE’s kan lang duren en is complex. Het is lang niet altijd gemakkelijk alle neuzen dezelfde kant uit te krijgen. Daarbij komt dat het realiseren van laadinfrastructuur ook nog technische, juridische en financiële kanten heeft. VVEEVV heeft een paar handige hulpmiddelen ontwikkeld om bij stap 1 in korte tijd grip te krijgen op de materie.

  • We bieden een vragenlijst aan voor VvE-besturen, waarmee ze zicht krijgen op de huidige situatie in de VvE.
  • Voor alle VvE-leden ontwikkelden we ook een vragenlijst. Deze brengt boven water welke wensen er leven rondom elektrisch rijden en laden. Met alle informatie die de vragenlijsten opleveren, maken we een Gezamenlijk Toekomstbeeld. Dit is een uitgebreid rapport met onder andere een prognose voor de komende 15 jaar, het draagvlak binnen de VvE. Daarnaast staat er uitleg in over de juridische besluitvorming, brandveiligheid en installateurs.
  • Het Gezamenlijk Toekomstbeeld is de basis voor stap 2: een gesprek met een van onze experts. U komt meer te weten over de technische mogelijkheden, met welke eenmalige en periodieke kosten u te maken zult hebben, hoe u deze kosten in de VvE kunt verdelen, mogelijkheden voor financiering en welke maatregelen er nodig zijn rondom brandveiligheid.

Al dit uitzoekwerk komt van pas bij het voorbereiden van de ALV. Met alle informatie op een rijtje creëert u een stevig draagvlak, voor een weloverwogen gezamenlijk besluit voor laadinfrastructuur in uw VvE. VVEEVV helpt hier graag aan mee!